in

7 pozitívnych účinkov pomarančovej šupky

Pomaranče sú vitamínové bomby. Ich šupky sú však vždy vyhodené, zatiaľ čo tieto (nestriekané) sú ešte cennejšie ako samotné vnútro.

V pomarančovej kôre je veľa prísad, z ktorých môže telo profitovať. Obsahujú 60 rôznych druhov flavonoidov a viac ako 170 rôznych rastlinných živín vrátane pektínov, vitamínov, minerálov a vlákniny.

Pravidelné konzumovanie pomarančovej kôry napomáha pri obezite, zmierňuje problémy s dýchaním, zabraňuje tráviacim problémom a dokonca rakovine. Pomarančová šupka, v najlepšom prípade z ekologického poľnohospodárstva a samozrejme bez postreku ale dokáže ešte viac, ako ukazuje nasledujúcich 7 faktov:

Fakt 1: Pomarančová kôra chráni pred zápachom.

Často bojujete so zlým dychom? Namiesto žuvačky skúste žuvať kôru z organických pomarančov. Nielenže udržuje váš dych čerstvý, ale má tiež bieliaci účinok.

Fakt 2: Pomarančová kôra pomáha odbúravať kilogramy.

Má veľmi nízky obsah kalórií a je bohatá na vlákninu. Obohaťte svoje dezerty alebo šaláty troškou nastrúhanej pomarančovej kôry, ktorá pomáha telu spaľovať tuk.

Fakt 3: Pomarančová kôra udržuje tenké črevo zdravé.

Nadúvanie a zápcha sú veľmi nepríjemné a môžu ovplyvniť kvalitu života. Skúste jesť pomarančovú kôru. Obsahuje okrem iného takzvané nerozpustné polysacharidy, skupinu jedlých vlákien (pektíny, taníny a hemicelulózu). Tieto látky zabezpečujú kratší pobyt jedla v čreve, znižujú plynatosť a pálenie záhy.

Fakt 4: Pomarančová kôra prirodzene rozjasní pokožku.

Najmä mladí dospievajúci ľudia poznajú tento problém: pupienky, vyrážky a nečistoty často zanechávajú tmavé škvrny na pokožke. Urobte si peeling z pomarančovej kôry a rozžiarte tak svoju pokožku.

Fakt 5: Pomarančové šupky pomáhajú aj srdcu.

Podhodnotená pomarančová kôra dokáže ešte viac. Môže dokonca znížiť riziko srdcového infarktu alebo vysokého cholesterolu. Dôvodom je zložka Nobiletin, ktorá má kardio-ochranný účinok. Pravidelne posýpajte svoje pokrmy nastrúhanou pomarančovou kôrou a urobte niečo pre zdravie vášho srdca.

Fakt 6: Pomarančové šupky pomáhajú predchádzať rakovine.

Podľa rôznych štúdií môže zvýšená konzumácia pomarančovej kôry účinne zabrániť rakovine prsníka, hrubého čreva a kože. Šupky môžu filtrovať škodlivé zložky z jedla. Tieto nevstupujú do obehu a nemôžu poškodiť bunky.

Fakt 7: Pomarančová šupka udržuje čisté dýchacie cesty.

Respiračné ochorenia, ako napríklad astma alebo bronchitída, často “kradnú” dych postihnutej osoby. Okrem odbornej liečby môže pomôcť aj konzumácia pomarančovej kôry, ktorá má čistiaci a odhlieňovací účinok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *