Pomaranče sú vitamínové bomby. Ich šupky sú však vždy vyhodené, zatiaľ čo tieto (nestriekané) sú ešte cennejšie ako samotné vnútro.
V pomarančovej kôre je veľa prísad, z ktorých môže telo profitovať. Obsahujú 60 rôznych druhov flavonoidov a viac ako 170 rôznych rastlinných živín vrátane pektínov, vitamínov, minerálov a vlákniny.
Pravidelné konzumovanie pomarančovej kôry napomáha pri obezite, zmierňuje problémy s dýchaním, zabraňuje tráviacim problémom a dokonca rakovine. Pomarančová šupka, v najlepšom prípade z ekologického poľnohospodárstva a samozrejme bez postreku ale dokáže ešte viac, ako ukazuje nasledujúcich 7 faktov:
Fakt 1: Pomarančová kôra chráni pred zápachom.
Často bojujete so zlým dychom? Namiesto žuvačky skúste žuvať kôru z organických pomarančov. Nielenže udržuje váš dych čerstvý, ale má tiež bieliaci účinok.
Fakt 2: Pomarančová kôra pomáha odbúravať kilogramy.
Má veľmi nízky obsah kalórií a je bohatá na vlákninu. Obohaťte svoje dezerty alebo šaláty troškou nastrúhanej pomarančovej kôry, ktorá pomáha telu spaľovať tuk.
Fakt 3: Pomarančová kôra udržuje tenké črevo zdravé.
Nadúvanie a zápcha sú veľmi nepríjemné a môžu ovplyvniť kvalitu života. Skúste jesť pomarančovú kôru. Obsahuje okrem iného takzvané nerozpustné polysacharidy, skupinu jedlých vlákien (pektíny, taníny a hemicelulózu). Tieto látky zabezpečujú kratší pobyt jedla v čreve, znižujú plynatosť a pálenie záhy.
Fakt 4: Pomarančová kôra prirodzene rozjasní pokožku.
Najmä mladí dospievajúci ľudia poznajú tento problém: pupienky, vyrážky a nečistoty často zanechávajú tmavé škvrny na pokožke. Urobte si peeling z pomarančovej kôry a rozžiarte tak svoju pokožku.
Fakt 5: Pomarančové šupky pomáhajú aj srdcu.
Podhodnotená pomarančová kôra dokáže ešte viac. Môže dokonca znížiť riziko srdcového infarktu alebo vysokého cholesterolu. Dôvodom je zložka Nobiletin, ktorá má kardio-ochranný účinok. Pravidelne posýpajte svoje pokrmy nastrúhanou pomarančovou kôrou a urobte niečo pre zdravie vášho srdca.
Fakt 6: Pomarančové šupky pomáhajú predchádzať rakovine.
Podľa rôznych štúdií môže zvýšená konzumácia pomarančovej kôry účinne zabrániť rakovine prsníka, hrubého čreva a kože. Šupky môžu filtrovať škodlivé zložky z jedla. Tieto nevstupujú do obehu a nemôžu poškodiť bunky.
Fakt 7: Pomarančová šupka udržuje čisté dýchacie cesty.
Respiračné ochorenia, ako napríklad astma alebo bronchitída, často “kradnú” dych postihnutej osoby. Okrem odbornej liečby môže pomôcť aj konzumácia pomarančovej kôry, ktorá má čistiaci a odhlieňovací účinok.