in

Ktoré potraviny by sme mali umývať a ktoré nie

Niektoré potraviny sa musia umývať, iné by sa v žiadnom prípade nemali!
Keď sme boli malí, boli sme učení, že by sme mali umyť všetko, čo prichádza na náš stôl a čo si dávame do úst. Bez výnimky … výnimky však existujú. Pri niektorých potravinách, tým že ich umývame, môžeme zhoršiť ich kvalitu alebo rozšíriť baktérie, ktoré by sa netvorili, keby sme ich neumývali. Dnes vám ukážeme niektoré potraviny, ktoré musíte umyť pred tým ako ich začnete konzumovať a potraviny, ktoré by ste pod vodu radšej dávať nemali.

Vajcia – neumývať

Salmonela je vyvolaná baktériami nachádzajúcimi sa na vaječných škrupinách. Na vajíčka sa často nanáša špeciálna látka, aby sa zabránilo kontaminácii baktériami vo vnútri. Ak ich umyjete, táto látka sa zmyje. Takže neumývajte.

Kura – neumývať

Baktérie, ktoré by mohli kontaminovať surové kurčatá, sú pre naše zdravie nebezpečné (najznámejšia je salmonela). Mnohí ľudia sú presvedčení, že umytie kurčaťa pred jeho varením pomáha. Opak je pravdou. Ak umývate kurča, voda pomôže baktériám rozšíriť sa: na rukách, v umývadle a v kuchyni. Preto sa neodporúča umývať. To isté platí aj pre iné druhy mäsa. Ak sa chcete zbaviť prebytočnej kvapaliny, je lepšie mäso utrieť kuchynskou utierkou, ako umyť pod tečúcou vodou.

Cestoviny – neumývať

Kuchári vyhlásili, že je nelegálne umývať cestoviny! Ale sranda bokom. Ak umyjete cestoviny, opláchnete z nich vrstvu, ktorá do seba najlepšie vsaje chuť omáčky. Cestoviny sa môžu oplachovať studenou vodou až po uvarení. Napríklad, ak si chcete urobiť cestovinový šalát!

Huby – neumývať

Nie je vhodné ponechať huby pod prúdom vody dlhšiu dobu, pretože môžu veľmi rýchlo absorbovať vodu. Bolo by lepšie ich len krátko osprchovať a potom vysušiť handrou.

Ovocie a zelenina – umývať

https://www.instagram.com/p/Bhl46oDg6RL/?hl=sk&tagged=obst

Aj keď vyzerajú čisto, nie je hygienické konzumovať ovocie a zeleninu bez toho, aby ste ich umyli. Odporúča sa opláchnuť ich pod silným prúdom vody. Potom si ich môžete vychutnať!

Konzervy – umývať

Odporúča sa, pokiaľ je to možné, potraviny z konzervy oplachovať, pretože kvapaliny, v ktorých sú konzervované, ľahko priťahujú baktérie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *